Što Product Leadovi u Bornfightu rade kako bi izgradili uspješne software product tvrtke?

Uloga Product Leada ključna je uloga u Bornfightu, budući da je ta osoba zadužena za razvoj proizvoda, poslovanja i tima. Čime se u toj ulozi svakodnevno bave, odgovorili su nam Product Leadovi Andrej Doktor i Leonardo Dražić

Nakon što su godinama istovremeno razvijali vlastite digitalne proizvode i radili kao agencija za dizajn i development, ranije ove godine u Bornfightu su u potpunosti prešli na novi poslovni model pod nazivom Venture Building.

Trenutno broje oko 85 zaposlenika i 4 venture-a te uskoro planiraju započeti i neke nove, a mi smo ovom prilikom popričali s dva Product Leada – Leom i Andrejem.

Venture koji Leo vodi je softver za booking i management u kampovima dok Andrej vodi e-commerce subscription venture iz beauty industrije.

Počnimo s osnovama — odgovornostima Product Leada. Što vam se najviše sviđa u ovoj ulozi, što mislite da je najvažniji aspekt ove pozicije?

Leo: Moja je situacija malo specifična — počeo sam raditi kao Project Manager, a zatim sam prešao na Product Lead ulogu. Najveća promjena u ovom prelasku bilo je preuzimanje odgovornosti za članove tima i njihov razvoj — cijeli ovaj segment je nešto što prije nisam radio. Osim toga, počeo sam puno učiti o prodaji, financijama, planiranju prihoda i investicijama.

Ova uloga Product Leada mješavina je mnogo stvari, kao što su team leadership, project management, product ownership, product management i sales – ali ne događaju se te sve aktivnosti u isto vrijeme. Sve je u balansiranju i određivanju prioriteta – kada se usredotočiti na ljude, a kada na proizvod. Na primjer, jedan dan putujem, razgovaram sa stakeholderima i držim radionice, a drugi dan imam strukturirane sastanke o osobnom razvoju svakog člana tima i taj dan sam fokusiran na ljude iz tima. Poanta je isplanirati kada što raditi i što je trenutno prioritet.

Andrej: Slažem se, i važno je naglasiti da je svaki proizvod u drugoj fazi i sa svakom fazom proizvoda mijenjaju se odgovornosti uloge Product Lead-a.

Ovdje u Bornfightu imamo tjedne sastanke o proizvodima na kojima prolazimo kroz trenutnu fazu za svaki proizvod. Na primjer, s mojim proizvodom smo u fazi rasta te odgovornosti treba prilagoditi tome jer su za svaku fazu različite. Zbog ovih razlika, svaki voditelj proizvoda ima određeni skup odgovornosti na temelju faze proizvoda, a kako proizvod raste, te se odgovornosti mijenjaju.

Kako se pojedini Product Lead razvija s promjenom faze proizvoda?

Andrej: Leo je spomenuo da je puno naučio o prodaji jer je sales glavni fokus trenutne faze njegovog proizvoda. Za početnu fazu trebate znati mnogo o istraživanju tržišta, validaciji ideja i postavljanju tima, a kada dođete do faze razvoja sa svojim proizvodom, također ćete morati dodati znanje o tome kako izgraditi proizvod, product roadmap i product management.

Kao što smo već spomenuli — za različite faze potrebne su različite kompetencije.

Leo: Važno je reći da idealan kandidat koji je sve to napravio ne postoji. Teško je postići takvu utopiju i zahtijevati od kandidata sve te kompetencije, ali po mom mišljenju, ovo je izvrsna prilika za neke kandidate koji su radili kao project manageri, product owneri ili u bilo kojoj drugoj ulozi koja zahtijeva visoku razinu ownershipa. Ta osoba treba biti snalažljiva, prilagodljiva, sposobna uklopiti se u bilo koju od faza proizvoda i znati se snaći u novim fazama. Također, vođenje tima je veliki dio ove uloge pa bi bilo sjajno da kandidat već ima neko iskustvo kao voditelj tima.

Andrej: Možda će se nekima ova pozicija u početku činiti strašnom i izazovnom, ali uopće nije tako. Puno toga je logično i može se riješiti u suradnji s ekipom. Sve je u timskom radu, a ovdje u Bornfightu imamo sjajan tim stručnjaka koji može učiniti gotovo sve.

Što biste rekli da su neke dodatne odgovornosti kojih isprva niste bili svjesni?

Andrej: Za mene je to bio product ownership i management, budući da se Product Lead često fokusira na organizaciju tima i ono što tim radi. Osobno sam dosta aktivan u svakodnevnim operativnim aktivnostima, ali nije uvijek tako. Obojica još uvijek radimo te aktivnosti jer su naši proizvodi u fazama koje zahtijevaju našu operativnu uključenost.

Leo: Želio bih istaknuti aspekt istraživanja tržišta i dubljeg kopanja u ono što rade naši konkurenti. Ovo je nešto što mi je vrlo zanimljivo raditi – ne biste vjerovali koliko ovo može biti uzbudljivo.

Zašto za ovu poziciju nazivamo Product Lead, a ne product manager?

Leo: Product manageri nemaju gotovo nikakav kontakt s vlasništvom, mentorstvom ili vodstvom nad ljudima, bave se isključivo proizvodom. S druge strane, ova uloga Product Lead također uključuje upravljanje ljudima i timom. Rekao bih da bi za nekoliko godina sljedeći logičan korak za osobu na ovoj poziciji bio preuzimanje pozicije i odgovornosti COO-a.

Andrej: Slažem se. Vidim da je uloga Product Leada kombinacija product ownera i product managera. Product Lead i nakon toga COO pozicija pa zatim CEO bi bio neka vrsta potencijalnog puta razvoja za ovu poziciju kroz nekoliko godina, a to su definitivno sljedeći koraci i za naše nove Product Leadove.

Kako izgledaju vaši product timovi?

Andrej: Na svom proizvodu imam 2 dedicirana tima za dvije ecomm platforme koje se grade unutar iste tvrtke. Svaki tim ima dedicirane članove, a uz njih su još front-end i back-end tech leadovi koji imaju pregled svega.

Treba se obratiti pozornost na to kako je tim skaliran i osigurati da je to u skladu s fazom samog proizvoda. Ovo također ovisi o frameworku koji se koristi — pokušavam voditi svoj tim kroz Scrum i imam Scrum tim.

Leo: Moj tim trenutno se sastoji od Product Ownera, Scrum Mastera, Product dizajnera i 10 developera. Koristimo Scrum framework kao guideline za kontinuirano poboljšanje i delivery, ali se stalno prilagođavamo, nismo stalno u deadlineovima jer se rješavamo legacyja na proizvodu i možemo postaviti procese kako spada.

Zadnje pitanje — koje su po vama glavne prednosti rada kao Product Lead u Bornfightu?

Andrej: Bornfight mi daje priliku da posložim sve kako želim, i to na način koji će koristiti daljnjem rastu i razvoju proizvoda. Imam utjecaj na rad tima, ljude koje zapošljavamo — Bornfight mi vjeruje da ću smisliti što ću dalje s proizvodom i kako ću to učiniti. Imam puno autonomije i vlasništva koje nisam imao u prijašnjim ulogama, a najbolja stvar u vezi s tim je izravan utjecaj na proizvod. Činjenica da dajem povratne informacije koje se sljedećih nekoliko dana implementiraju i da mogu izravno utjecati na odluke daje mi veću motivaciju nego bilo što drugo.

Leo: Otkako sam se pridružio Bornfightu prije gotovo 3 godine, dobio sam dosta autonomije na svim razinama i nikada se nisam našao u situaciji da me netko iz nekog razloga blokira. Na taj se način možete brzo razvijati i najviše učiti – većinu vremena na vlastitim pogreškama, ali to je još uvijek brži način za rast nego da imate nekoga tko vas mikromenadžira.

Uz to, sviđa mi se činjenica da ako imate ambiciju i viziju, možete se razvijati i napredovati velikom brzinom, a to se jako potiče u cijeloj tvrtki.

Andrej: Slažem se s tim, imam i ja od koga učiti. Naš COO, Ivor, mentor je i coacha i mene i Lea. On analizira stvari u kojima smo dobri, daje nam povratne informacije, preporučuje knjige i tečajeve, razgovara s nama o našem razvoju itd.

Sviđa mi se kombinacija Tomislava (CEO) i Ivora, vizionara i poslovnog čovjeka — imati obojicu na čelu velika je korist za cijelu tvrtku jer imate nekoga da vas vodi i nekoga od koga možete nešto naučiti. Drago mi je što imam priliku raditi s njima i učiti od njih i mislim da je to veliki benefit za svakoga tko dođe u Bornfight.

Bornfight traži Product Leada za sportsko-tehnološki startup Elevien. Ako ste zainteresirani za pridruživanje njihovom timu, prijavite se ovdje.