Svjetski tehnološki lideri podijelili uvide o budućnosti razvoja softvera pred 10.000+ programera u Berlinu

Ponovo okupljajući programere i tehnološke lidere iz cijelog svijeta, WeAreDevelopers World Congress 2022 se održao u Berlinu, 14. i 15. lipnja, donoseći uzbudljive uvide u budućnost tehnologije. Događaj na kojem su rasprodana sva raspoloživa mjesta obuhvatio je najnovije trendove u razvoju softvera, uključujući programske jezike, umjetnu inteligenciju, blockchain, testiranje, sigurnost, softversku arhitekturu, cloud, te moderne metode kolaboracije i “soft” vještine.

Thomas Dohmke, CEO GitHuba, službeno je otvorio kongres sa keynote predavanjem i ekskluzivnim uvidima u razvoj softvera koji je zasnovan na umjetnoj inteligenciji i cloud rješenjima. Podijelio je i rane naznake onoga što možemo očekivati od softvera sutrašnjice. “U narednih 5 godina dogodit će se više tehnoloških promjena nego u prethodnih 40 godina, obzirom da ulazimo u period fundamentalne transformacije softverskog razvoja kakvog smo do sada poznavali”, navodi Thomas Dhomke. “Još bitnije, učinit će programere širom svijeta mnogo sretnijim.”

Cassie Kozyrkov, Chief Decision Scientist pri Googleu, naglasila je važnost sigurnosnih protokola pri izgradnji novih proizvoda u domeni umjetne inteligencije i brzorastućih baza podataka. Također, Kozyrkov je podijelila praktične savjete o tome kako obični građani mogu (p)ostati informirani i uključeni u donošenje odluka koje se zasnivaju na njihovim podacima.

Joel Spolsky, jedan od najvećih svjetskih softverskih stručnjaka i osnivač Stack Overflowa, izjavio je da je WeAreDevelopers World Congress njegov najdraži događaj u godini. Tijekom keynote predavanja osvrnuo se na činjenicu da je World Wide Web (WWW) trenutno u velikoj “zbrci” te objasnio kako su upravo programeri ti koji ga  mogu popraviti gradeći proizvode u prostoru “dekomodifikacije”.

“U protekla dva dana, Berlin je još jednom postao globalni epicentar tehnoloških inovacija. Fantastično je vidjeti najutjecajnije stručnjake iz svijeta tehnologije kako dijele svoje uvide  sa zajednicom, i obrnuto. Time pokazuju kako programeri zajedno grade i oblikuju budućnost našeg društva. WeAreDevelopers World Congress je nevjerojatan uspjeh”, izjavio je Sead Ahmetović, CEO i suosnivač kompanije WeAreDevelopers.

Pod motom kongresa: Build. Deploy. Emerge. Connect. više od 250 govornika podijelilo je svoju ekspertizu na kongresnoj pozornici, uključujući: Bjarne Stroustrup, izumitelja C++ programskog jezika, Håkon Wium Lie, izumitelja CSS-a, John Romero, nagrađiva kreatora video igara DOOM, Quake i Wolfenstein, Toju Duke, Responsible AI Programme Manager u Googleu, Miško Hevery, izumitelja Angular/AngularJS, Douglas Crockford, JavaScript autora i izumitelja JSON-a, Wei Hu, Senior Vice President pri Oracle, i Humera Minhas, Machine Learning Engineering Lead pri eyeo GmbH.

S WAD-om u svemir

Jedna od najimpresivnijih prilika na WeAreDevelopers World Congress-u bilo je osvajanje nevjerojatnog putovanja u svemir kao i novčane nagrade u iznosu od 130.000 američkih dolara koju je osigurala jedna od vodećih fintech kompanija, Rapyd.

“Ovaj kongres je nevjerojatna prilika za upoznavanje tisuće programera iz cijelog svijeta. Zajedno s WeAreDevelopers i našim Hack the Galaxy programom gradimo najveću zajednicu programera. Najbolji i najbistriji umovi imaju jedinstvenu priliku da osvoje putovanje u svemir, a to provodimo u saradnji sa  jednim od najvećih svemirskih entuzijasta ikada, ikonom Williamom Shatnerom“, rekao je Arik Shtilman, izvršni direktor Rapyda.

Nakon dugoočekivanog povratka u Berlin, WeAreDevelopers domaćini Sead Ahmetović, Thomas Pamminger i Rudi Bauer već sada planiraju i naredni World Congress te najavljuju nova iznenađenja i fenomenalne profesionalne prilike za sve buduće posjetitelje.