“Wunderkindi” su bili u fokusu WeAreDevelopers Congress Vienna 2019

Preko 2.400 developera koji su posjetili kongres imalo je priliku da unaprijede svoje vještine i budu inspirirani predavanjima pionira tehnologije i inovacija, te drugih stručnjaka u domeni IT-a

WeAreDevelopers Congress Vienna 2019 započeo je keynote predavanjem “wunderkind” Tanmaya Bakshia (16 godina, IBM Cloud Advisor). “Čudo od djeteta”, kako ga mnogi nazivaju, otvorio je konferenciju predavanjem na temu tehnologija nove generacije, te kako developeri danas predstavljaju osnovne pokretače promjene u razvoju tehnologija. Posjetitelji kongresa su imali priliku saznati kako strojno učenje može imati ključnu ulogu u unapređenju života milijuna ljudi na planetu, a kroz prikaz aplikacija koje je Bakshi samostalno razvio zasnovanih na AI algoritmu osiguranja kvalitete.

Nakon impresivnog uvodnog predavanja, posjetitelji WAD-a mogli su slušati predavanja raspoređena u četiri zasebna tracka, posjetiti brojne radionice i izložbeni prostor. Predavači su tijekom dana iznosili svoje uvide u najnovije tehnološke trendove poput dubinskog učenja (Noa Barbiro, Booking.com i Siddha Ganju, Nvidia Corporation), cloud okruženja (Christopher Feussner, Palo Alto Networks) i umjetne inteligencije (Dat Tran, Axel Springer i Eric Steinberger, Climate Science).

U svojem je predavanju Eric Steinberger navodio aktivnosti koje je potrebno provesti da bi se nastavilo napredovati u razvoju AI. Iako Steinberger ima samo 21 godinu, već je uvriježeni stručnjak u primjeni dubokog učenja na kompleksne probleme iz stvarnosti. Radi na nekoliko sveučilišta poput MIT (Massachusetts Institute of Technology), TU Wien (Vienna University of Technology) i Univerziteta u Luksemburgu. Također, Steinberger je istaknuo važnost educiranja sljedećih generacija kako bi spremno dočekale predstojeći napredak u tehnologijama koje se danas široko koriste.

Drugi kongresni dan obilježile su Cassie Kozyrkov (Google, Inc.) i Alexandra Waldherr (17-godišnja studentica). Kozyrkof je podijelila vlastiti uvid u to kako developeri mogu ostati sigurni u budućnosti kojom će dominirati AI tehnologija. S obzirom da će AI nastaviti dominirati tehnološkom disrupcijom, developeri joj ne bi trebali slijepo vjerovati. Waldherr je predstavila inovativni uvid u razvoj kvantnih računala i kvantnu nadmoć koja iz njihovog razvoja treba proizaći. Za mnoge posjetitelje ovo predavanje je potvrdilo njenu ulogu kao uzora za razvoj nadolazeće generacije naučnika, a koji će biti lice digitalne disrupcije u budućnosti.

U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju postalo je vrlo važno njegovati raznolikost i inkluziju kako bi se održala kompetitivna prednost kompanija. Uz sveprisutni “gender gap” u tehno-industriji, postalo je važnije no ikad dati podršku ženama u ovoj branši. Tijekom oba kongresna dana organizatori su održali događaje na kojima se diskutiralo o ženskom upravljanju, uzorima i inicijativama koje će pokrenuti proces promjena i iznjedriti rješenja za trenutni “gender gap”. Mali. M. Baum (WLOUNGE) moderirala je diskusiju na temu trenutnih problema raznolikosti i budućih inicijativa, uz sudjelovanje Sophie Seiwald (Mercedes-benz.io), Dr. Claudia Viehweger (Axel Springer Digital Media) i Gertrud Kolb (Axel Springer Digital Media).

Suosnivači WeAreDevelopers organizacije iskazali su iznimno zadovoljstvo postignutim na konferenciji. “WeAreDevelopers Congress Vienna 2019 je utvrdio status jednog od najrelevantnijih kongresa za developere u Europi, te smo sada još više uzbuđeni zbog skorog održavanja WeAreDevelopers World Congressa u Berlinu, planiranog za svibanj sljedeće godine,” naveli su suosnivači WeAreDevelopers organizacije Thomas Pamminger, Sead Ahmetović i Benjamin Ruschin.

Više informacija o WeAreDevelopers World Congress 2020 potražite na ovom linku.