Službeni podaci: Koliko zaista zarađuju programeri?

Nakon što smo na ovim stranicama objavili podatke o istraživanju provedenom na oko 3.000 programera koji govore da im je prosječna neto plaća oko 10 tisuća kuna, provjerili smo i u službenim izvorima kolike su isplaćene neto plaće za ovu djelatnost.

Državni zavod za statistiku objavio je kako je prosječna isplaćena neto plaća, promatrano u cijeloj Hrvatskoj, u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila 6.434 kune. Programiranje i srodne djelatnosti za statističke su svrhe kod DZS-a svrstane u kategoriju “J”, nazvanu “Informacije i komunikacije”. Za taj sektor prosječna neto plaća u ovom razdoblju iznosila je oko 8.500 kuna, i kao takva svrstana je u najviših 10% u Hrvatskoj.

Izvor: DZS
Izvor: DZS

Zagreb iznad prosjeka

Nešto detaljnije podatke objavio je zagrebački Odjel za statistiku iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Oni su također svrstali “informacije i komunikacije” u istu skupinu, ali su objavili i detaljnije podatke za plaće isplaćene u potkategorijama ove grupe.

Tako iz njihovih podataka vidimo da je u Zagrebu u prvih šest mjeseci 2019. godine prosječna neto plaća u sektoru telekomunikacija bila 10.494 kune, kod programiranja, savjetovanja i s time povezanih djelatnosti ona je iznosila 10.444 kuna, dok je u informacijskim uslužnim djelatnostima neto plaća bila 8.977 kuna. Prosjek za cijelu ovu kategoriju u Zagrebu iznosi 9.511 kuna, dakle oko tisuću kuna više nego na nacionalnoj razini.

Programerima je u Zagrebu, u prosjeku, plaća u usporedbi s prvom polovicom 2018. godine, porasla za 3,4%.


Više o svemu saznajte na .debug konferenciji 12. i 13. prosinca 2019.